3. Przegląd Kobiecych Filmów Górskich i Podróżniczych pod patronatem SKS

04-04-202413:20
3. Przegląd Kobiecych Filmów Górskich i Podróżniczych pod patronatem SKS – Stowarzyszenie Kin Studyjnych

III Przegląd Kobiecych Filmów Górskich i Podróżniczych w Poznaniu

Fundacja Wandalistki i Kino Muza już po raz trzeci organizują Przegląd Kobiecych Filmów Górskich i Podróżniczych. Tym razem podczas 3 dni (5-7 kwietnia) zaprezentują 6 filmów skupionych wokół kobiecych eksploracji, górskich przygód i wspinaczki. Uczestnicy będą mogli wziąć udział w spotkaniach i rozmowach z gościniami specjalnymi: himalaistkami, wspinaczkami i podróżniczkami. Za tegoroczny program współodpowiedzialna jest sama Eliza Kubarska, alpinistka i reżyserska, która przez ostatnie lata pracowała nad filmem dokumentalnym poświęconym Wandzie Rutkiewicz. Premiera „Ostatniej Wyprawy – The Last Expedition” już w maju tego roku.

Każda z sześciu projekcji zaplanowanych na tegoroczny przegląd przeniesie widzów w inne miejsce, inny czas, podaruje im unikatowe przeżycie – czynnikiem wspólnym będzie jeden mianownik, a właściwie duet: kobiety i wspinanie. To połączenie dopełni szczypta pięknych widoków, ekstremalnych przeżyć, aspektu niepełnosprawności w górach, łączenia pasji z macierzyństwem i drogi do odnalezienia siebie. Te wszystkie doznania i emocje zapewnią wyjątkowe projekcje ukazujące góry i wspinaczkę z kobiecego punktu widzenia.

Tak jak i w poprzednich edycjach, tak i podczas tego „Przeglądu” nie zabraknie silnych kobiecych postaci. Każdego dnia odbywać się będą także spotkania z inspirującymi kobietami środowiska górskiego.

W roli gościni pojawi się Dorota Rasińska-Samoćko, która ma na koncie 11 ośmiotysięczników, a Daria Sieracka – Prezeska Fundacji Wandalistki porozmawia z nią o projekcie „Podwójna korona”, którego celem jest skompletowanie Korony Ziemi oraz Korony Himalajów i Karakorum.

Eliza Kubarska z kolejną gościnią Kingą Ociepką-Grzegulską – jedną z najbardziej utytułowanych kobiet w historii polskiego wspinania i bohaterką filmu „Mama” – poruszy trudny temat łączenia pasji do sportów ekstremalnych z macierzyństwem.

W ostatnim dniu Przeglądu odbędzie się spotkanie i rozmowy wokół Projektu Droga Kobiet #metoo w podroży. W spotkaniu udział weźmie m.in. Dorota Szparaga – pasjonatka szlaków długodystansowych, która ostatnio jako pierwsza osoba z Polski i pierwsza kobieta na świecie, przeszła szlak Transcaucasian Trail – solo!

Projekt Droga Kobiet, który zainicjowała Aleksandra Wierzbowska (dokumentalistka, wspinaczka i podróżniczka), a współtworzony jest we współpracy z Fundacją Wandalistki i Centrum Praw Kobiet, skupia się na edukacji dotyczącej bezpieczeństwa kobiet w podróż, poprzez panele dyskusyjne czy warsztaty. Dlatego podczas 2 dni „Przeglądu” będzie można uczestniczyć w warsztatach samoobrony – WenDo.

Organizator: Fundacja Wandalistki
Współorganizatorzy: Kino Muza, Estrada Poznańska