„BĘKART” – pod patronatem Stowarzyszenia Kin Studyjnych

02-02-202413:27
„BĘKART” – pod patronatem Stowarzyszenia Kin Studyjnych – Stowarzyszenie Kin Studyjnych

Stowarzyszenie Kin Studyjnych objęło patronatem dystrybucję filmu BĘKART, który jest duńskim kandydatem do Oscara!

Film wejdzie do polskich kin 15 marca 2024 roku w dystrybucji Best Film.

„Bękart” to zrealizowany z niezwykłym rozmachem najnowszy film Nikolaja Arcela („Kochanek królowej”) z Madsem Mikkelsenem w roli głównej. Autorami scenariusza są Arcel i Anders Thomas Jensen („Jabłka Adama”, „Jeźdźcy sprawiedliwości”).

Jest 1755 rok. Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen), pochodzący z nieprawego łoża były żołnierz, wyrusza na podbój jałowych i surowych wrzosowisk, mając przed sobą jeden cel – założyć na nich kolonię w imieniu króla, w zamian za obiecany przez duńskiego władcę tytuł szlachecki. Na drodze staje mu bezwzględny i pełen pogardy szlachcic Frederik de Schinkel, który nie zamierza oddać ziemi, uważając ją za swoją.

Kiedy Kahlen zatrudnia do pomocy zbiegłą z dworu de Schinkela dwójkę służących, Ann Barbarę (Amanda Collin) i jej męża, gotowy do aktów największego okrucieństwa szlachcic poprzysięga zemstę.

„Bękart” to porywająca historia o dumnym mężczyźnie targanym namiętnościami, o jego wielkich marzeniach i jeszcze większym poświęceniu, oraz o kobiecie, która staje się jego sprzymierzeńcem w walce ze złem, śmiercią i potępieniem.

Bastarden / dramat / 127 min/ Dania / Szwecja 2023

Reżyseria – Nikolaj Arcel; Scenariusz – Nikolaj Arcel, Anders Thomas Jensen, Ida Jessen; Zdjęcia – Rasmus Videbæk

OBSADA

Mads Mikkelsen – Ludvig von Kahlen