CZERWONE MAKI – otwarcie naboru

CZERWONE MAKI – otwarcie naboru – Stowarzyszenie Kin Studyjnych

„CZERWONE MAKI”
w reżyserii Krzysztofa Łukaszewicza

Ogłaszamy otwarcie naboru wniosków na dofinansowanie organizacji seansów i promocji filmu „Czerwone maki”.

Na dofinansowanie Stowarzyszenie Kin Studyjnych przeznacza kwotę 10 000,00 zł netto ze środków przekazanych przez dystrybutora filmu – Kino Świat. Maksymalna kwota jednostkowego dofinansowania nie może przekraczać 800 zł netto. Film musi być grany repertuarowo, pierwszeństwo w otrzymaniu Dofinansowania będą mieć kina organizujące spotkanie z edukatorem.

Wnioski o dofinansowanie mogą być składane wyłącznie drogą e-mailową na adres: wnioski@stowarzyszeniekinstudyjnych.pl

Nabór wniosków trwa do 5.04.2024. Wkład własny nie jest wymagany.

Seanse objęte dofinansowaniem muszą się odbyć do 10.05.2024.

O FILMIE:

Historię bitwy oglądamy oczami Jędrka (Nicolas Przygoda) – chłopaka, który przeszedł przez łagrowe piekło i opuścił Rosję wraz z Armią Andersa jako jedna z tysięcy sierot. Czas niewoli zmienił go z chłopca z dobrej rodziny w kombinatora i drobnego złodziejaszka, który zrobi wszystko, aby przetrwać. Zetknięcie się z żołnierzami II Korpusu oraz budząca się miłość do sanitariuszki Poli (Magdalena Żak) sprawią jednak, że Jędrek przejdzie głęboką przemianę. Wkrótce na froncie ma dojść do decydującego ataku na broniony przez niemieckie oddziały klasztor położony na wzgórzach Monte Cassino – ta spektakularna bitwa zadecyduje o życiu wielu żołnierzy i dalszym ataku armii aliantów we Włoszech oraz zmieni na zawsze życie Jędrka.

Premiera kinowa: 5.04.2024

„Czerwone maki”

reżyseria: Krzysztof Łukaszewicz

produkcja: Polska 2023