CZTERY CÓRKI pod patronatem Stowarzyszenia Kin Studyjnych

14-02-202414:12
CZTERY CÓRKI pod patronatem Stowarzyszenia Kin Studyjnych – Stowarzyszenie Kin Studyjnych

„CZTERY CÓRKI” w reżyserii Kaouther Ben Hania pod patronatem Stowarzyszenia Kin Studyjnych!

Jedna z największych niespodzianek konkursu głównego w Cannes, będąca połączeniem fabuły, dokumentu, policyjnej rekonstrukcji i psychodramy. Ta zaskakująca forma pozwala jednej z najbardziej uznanych reżyserek tunezyjskiego kina Kaouther Ben Hani (jej „Człowiek, który sprzedał swoją skórę” był nominowany do Oscara) zanurkować głęboko w zbanalizowanej przez media historii.

Ogłaszamy otwarcie naboru wniosków na dofinansowanie promocji seansów filmu „Cztery córki”.

Na dofinansowanie Stowarzyszenie Kin Studyjnych przeznacza kwotę 2000,00 zł netto ze środków przekazanych przez dystrybutora filmu – Nowe Horyzonty. Maksymalna kwota jednostkowego dofinansowania nie może przekraczać 250 zł netto. O dofinansowanie mogą wnioskować jedynie kina grające ww. tytuł repertuarowo.

Wnioski o dofinansowanie należy składać wyłącznie drogą e-mailową na adres: wnioski@stowarzyszeniekinstudyjnych.pl

Nabór wniosków trwa do 15.03.2024. Wkład własny nie jest wymagany.

Seanse objęte dofinansowaniem muszą się odbyć do 30.04.2024.

O FILMIE:

Bohaterką jest Olfa (we własnej osobie, ale czasem zastępowana na ekranie przez aktorkę Hind Sabri), pochodząca z nizin matka czterech córek. Dwie najmłodsze występują w filmie, zniknięcie dwóch najstarszych (wcielają się w nie aktorki) jest tematem pasjonującego „śledztwa”.

Ben Hania tropi siłę problematycznego międzypokoleniowego kobiecego przekazu, wydobywa na światło dzienne powszechnie akceptowaną domową i systemową przemoc, punktuje sposób, w jaki pozornie odległe przemiany polityczne kształtują los jednostek. Poruszające, niekiedy konfrontacyjne, z pewnością prowokacyjne i szalenie odważne „Cztery córki” są również wyznaniem wiary w siłę, wytrwałość i solidarność kobiet.

Premiera kinowa: 15.03.2024

„Cztery córki”

reż. Kaouther Ben Hania

produkcja: Francja, Arabia Saudyjska, Niemcy, Tunezja 2023, czas: 107 min